Tuesday, February 8, 2011

Low Iron And Good Hemoglobin

lamb stew with chickpeas Gestoofde lam met kikkererwten


L'amico Roberto mi chiama al telefono un sabato a metà mattinata mentre sto passando in rassegna i banchi del mercato di frutta e verdura del Ten Katemarkt . Vuole cucinare un piatto con il cous cous e mi chiede che cosa ci si mangia insieme. Ora, io non sono affatto un'esperta di cucina marocchina (e non sono ancora stata in Marocco), ma con il cous cous ci vedo bene spezzatini di agnello, pollo al limone (quello messo sotto sale, naturalmente), stufatini di verdure, insomma, tutto ciò che fa un bel sughetto con cui bagnare il cous cous.
Lo stufatino di agnello nella foto non vuole assolutamente nessuna pretesa di imitare un piatto marocchino.
Ma accompagnato da un bulghur pilaf è da leccarsi i baffi.

Spezzatino di agnello con i ceci e bulghur pilaf

500 gr polpa di agnello
1 scatola di ceci
1 small onion, sliced \u200b\u200b
1 / 2 cinnamon stick
1 / 2 teaspoon of seeds of pimento (all spice in English)
extra virgin olive oil salt and pepper to taste

for bulghur:
100 grams of bulghur (usually pre-cooked broken wheat) per person
1 / 4 of onion per person
1 / 2 carrot per person
extra virgin olive oil salt and pepper to taste

Brown in a little oil the meat cut into cubes, add the onion, cinnamon and allspice seeds (I put them in a little thing for you, so I do not li ritrovo sotto i denti) e tanta acqua bollente da coprire a filo la carne. Coprire e far andare a fuoco molto dolce per una mezz'ora.
Aggiungere i ceci sciacquati e far andare ancora un quarto d'ora.
Aggiustare di sale e di pepe e servire con il bulghur.
Per il bulghur: soffriggere la cipolla con la carota grattugiata fine, aggiungere il bulghur, tostarlo, e poi tanta acqua calda da coprirlo a filo. Far cuocere a fuoco basso con il coperchio per 5-6 minuti, controllare se si è ammorbidito, eventualmente aggiungere ancora poca acqua e continuare la cottura.

~~~~ Nederlands

Mijn vriend Roberto belt me halverwege de zaterdagochtend terwijl I use the fruit and vegetable stalls of the Amsterdam Market Kate label. He wants something with cous cous cook and asks me what you eat there. Well, I am definitely no expert in Moroccan cooking (and am never in Morocco were), but with cous cous I would braised lamb dinner, lemon chicken (with salt pickled lemon, of course), stewed vegetables, I mean, anything that produces a sauce which can be wetted cous cous.
The stewed lamb in the photo has no pretensions to a Moroccan court to imitate.
bulghur pilaf But what is there to lick your ears.

Braised Lamb with chickpeas and bulghur pilaf

500 gr lamb cubes
1 can chickpeas
1 small onion, chopped
1 / 2 cinnamon stick
1 / 2 teaspoon allspice seeds (in English all-spice)
extra virgin olive oil
salt and pepper to taste

for bulghur:
100 gr bulghur (parboiled cracked wheat) per person
1 / 4 onion per person
1 / 2 carrot per person
extra virgin olive
salt and pepper to taste
Fry the meat in a little oil, add onion, cinnamon and allspice seeds far (I put them in a tea egg, so I do not my choice) and as much boiling water to just cover the meat. Leave on low heat simmer for half an hour.
Add the drained chickpeas and cook them another fifteen minutes most oven.
Season with salt and pepper and serve with bulghur.
For bulghur: cook the finely chopped onion with the equally finely chopped carrot, add the bulghur, stir it until it is glossy (as for a risotto) and add as much boiling water to the wheat just below it. Allow to boil, turn the heat to minimum and let the yarn with the lid on the pan for 5-6 minutes, check whether Zachte is, voeg eventueel weing water toe en Laat nog doorkoken.

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